Edző BSc

Edző BSc

Fontos, hogy mindig mozgásban legyél? Lehet a szenvedélyed a hivatásod is!

Legyél az ELTE PPK EDZŐ ALAPKÉPZÉSI SZAK hallgatója!

Mottónk: „Minden, ami ember.”

A képzés Budapesten kajak-kenu és kosárlabda specializációkkal, Szombathelyen kosárlabda tervezetten tájékozódási futás specializációkkal indul.

Programunk

Edzőnek lenni nemcsak jó és izgalmas munkával járó feladat, de komoly, életre szóló hivatás is egyben. Úgy kell kihoznod emberekből, csapatokból a maximumot, hogy közben a személyiségüket is fejleszted. Olyan edzőket képzünk, akik szerteágazó elméleti és gyakorlati ismeretek birtokában képesek mind az utánpótláskorú, mind a felnőtt sportolók edzésfolyamatának önálló, magas szintű tervezésére és végrehajtására. A képzés végére élettani-anatómiai, pszichológiai és pedagógiai tudásuk birtokában felkészültek lesznek sportolók kiválasztására és fizikális-mentális felkészítésére. További cél, hogy képesek legyenek sportszervezetek szakmai munkájának irányítására és szervezésére. Az alapképzés elvégzésével emellett lehetőségük lesz tanulmányaik mesterképzésben történő folytatására is.

Ez a fókusz!

A kajak-kenu hagyományos magyar sikersportág, a győztes attitűd jó példája és kultúrája. A kosárlabda Magyarországon erősödő sport: mindkettőt elsőrangú szakemberek oktatják Budapesten: Dr. Rausz-Szabó Attila („Torony”) világbajnok kenus, mesteredző és Lukács Anikó volt válogatott kosárlabdázó, kosárlabda szakedző és mestertanár.

Szombathelyen kiemelt sport a röplabdázás, amely egyre több jól képzett edzőt igényel, ahogy a híres magyar sikersportág, az úszás is. Mindkettő oktatását nagy gyakorlattal rendelkező kollégák végzik nálunk. A szakmai gyakorlatot saját sportegyesületünk NB II-es csapataiban biztosítjuk.

Vizsgakövetelmények

A szakon felvételi vizsga vár, és ennek, tehát nem az érettséginek és a középiskolai eredményeknek a számításával alakul ki a felvételi ponteredmény.

Hova tovább? Sokfelé…

Nálunk részt vehetsz a tudományos diákköri munkában, illetve többféle hallgatói önszerveződő klubban is. Felsőévesként külföldi részképzésben is kipróbálhatod magadat. Az alapképzés után szakirányú továbbképzésekben való részvételi lehetőséget biztosítunk, illetve intézményünkben rekreáció mesterképzésben is lehet folytatni a tanulmányokat.

Főbb tárgyaid lesznek

A képzés első, általános edzői munkára felkészítő része közös, a későbbiekben az adott sportágaknak megfelelően szétválik. Közös tárgyak:

  • anatómia-élettan, terhelésélettani laborgyakorlat, edzéselmélet
  • gimnasztika, motoros képességek fejlesztése
  • sporttáplálkozás
  • sportpszichológia, sportpedagógia, sportszociológia
  • kommunikáció
  • sportmenedzsment

Mit kezdhetsz majd ezzel a végzettséggel?

Vár szinte az egész sportvilág, amely az egyik legdinamikusabban növekvő, munkahelyek tömegét kínáló piac. Elhelyezkedhetsz sportegyesületeknél, sportági akadémiákon, a nemzeti válogatott edzője mellett, iskolák diáksport-egyesületeinél edzőként. Emellett a végzettség birtokában lehetőséged lesz gazdálkodó szervezet által végzett egészségmegőrző és sportfoglalkozások vezetésére; sportszövetségnél vezetőedzői, akár szövetségi kapitányi feladatok ellátására, illetve a vezetőedző segítésére. Emellett lehetsz helyi önkormányzatok sportigazgatási szerveinél szakreferens. Sportágtól függően túra- és programvezetői, instruktori feladatkörök betöltését is elláthatod. Ha elég kreatív vagy, önállóan is létrehozhatsz sportegyesületet, melyek szakmai munkájának irányítását is végezheted.

Miért jó edzőnek lenni?

„Az edzői pálya érdekes és változatos. Az élsportoló nevelése, a közösen megélt élmények, a kitűzött cél elérése mind-mind nagyon izgalmas. Ehhez az edző és versenyzője maximális tudására van szükség. Az edző legfontosabb erénye a hitelesség, az eredményt jól felépített és jövőbelátó edzésprogramokkal biztosítja. A munkáját tudományos mérési módszerekkel támasztja alá.” (Rausz-Szabó Attila világbajnok kenus, mesteredző)