Új sportággal bővül az ELTE Edző képzése

2023.01.30.
Új sportággal bővül az ELTE Edző képzése
2023-tól már ökölvívás sportágban is szerezhet szakedzői végzettséget, aki elvégzi az ELTE PPK budapesti vagy szombathelyi 6 féléves képzését. Hallgatóink Erdei Zsolttól és Balzsay Károlytól is tanulhatnak majd!

„Azzal, hogy az ökölvívás is bekerül a szakedzői képzéseink közé, egy óriási hiányt pótolunk” – magyarázza Béki Piroska, a PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetének egyetemi adjunktusa, a képzés kidolgozója. Eddig ugyanis Nyugat-Magyarországon egyáltalán nem volt lehetőség ilyen egyetemi végzettséget szerezni, és Budapesten is korlátozottak a lehetőségek.

A specializáció a fővárosban nappali munkarendben, a vasi megyeszékhelyen pedig levelező formában kerül meghirdetésre. Utóbbi a tervek szerint havonta kétszer két nap elfoglaltságot jelent majd a hallgatóknak.

A 3 éves képzés első felében az általános sportelméleti tárgyai közösek a többi sportág edzői szakának hallgatóival, a későbbiekben specifikusan az ökölvíváshoz kapcsolódó edzői ismereteket is szereznek a specializációt választók. Ennek során a diákok megtanulják a sportág speciális szabályait, edzéselméleti sajátosságait; elsajátítják, hogyan kell elkészíteni egy edzésnaptárat, milyen versenyrendszerek vannak. Megismerkednek a sportág történetével, jeles képviselőivel, az olimpiai szereplésekkel, de a kurzusok felöleik a tehetséggondozás és a női-férfi sajátosságok kérdéskörét is.

A szakmai gyakorlatot kihelyezett szakmai helyszíneken, sport- vagy diáksportegyesületeknél, a PPK partnerintézményeiben kell teljesíteni, ahol élesben figyelhetik meg a szakedzők munkáját és kipróbálhatják, hogyan kell önállóan bemelegítéseket, kisebb edzéseket levezetni.

„Nem titkolt célunk a képzéssel, hogy hozzájáruljunk a szakma fejlődéséhez, ami csak úgy működik, ha

szakembereink ismerik az anatómiai-élettani, pszichológiai hátteret, tehát felsőfokú tudás birtokában vannak”

– hangsúlyozza a PPK adjunktusa, hozzátéve, hogy a szakmai gyakorlati helyszínek kiválasztásánál is azt tartja szem előtt, hogy az adott intézménynél diplomás szakedzők dolgozzanak.

Az elméleti és gyakorlati szakspecifikus tárgyak többségét is Béki Piroska tanítja majd, aki maga is kiemelkedő versenyzői múlttal rendelkezik: háromszoros magyar bajnok, világbajnoki 6. helyezett boxoló, és jelenleg is nemzetközi bíró. A meghívott előadók között továbbá olyan szaktekintélyek szerepelnek, mint Balzsay Károly és Erdei Zsolt világbajnok ökölvívók, valamint Kovács László volt szövetségi kapitány. Nem utolsó sorban pedig a felvettek együtt tanulhatnak a PPK kiemelkedő sporteredményeket felmutató hallgatóival.

A jelentkezésnek nem feltétele, hogy a felvételiző profi sportoló legyen, de lényeges, hogy sportági versenyzői múlttal rendelkezzen, ismerje sportága főbb technikai elemeit.

Az edző szakra 2023-ban emelt szintű érettségi nélkül is be lehet jutni,

a jelentkezőknek egy több részből (elméleti írásbeli és szóbeli, valamint gyakorlati feladatokból) álló felvételi vizsgát kell tenniük, aminek fontos része a biológiai írásbeli.

„Edzőnek lenni egy életreszóló hivatás, mi itt az ELTE-n megtanítjuk a leendő edzőknek, hogyan hozzák ki a sportolóikból a maximumot úgy, hogy közben a személyiségüket is fejlesztik!”

Jelentkezés: 2023. február 15-én éjfélig a felvi.hu-n!


Az ELTE PPK edző képzéséről, a továbbtanulási, elhelyezkedési lehetőségekről és a választható specializációkról bővebb információ található a Képzéseink menüpontban, a Felvételizőknek szóló oldalunkon, valamint a PPK nyílt napján elhangzott szakos tájékoztató előadásunkban: