Túrázás és csillagles kreditért

2022.09.22.
Túrázás és csillagles kreditért
A sportos szakok frissen felvett hallgatói számára nem csak a gólyatábor és a gólyahét tartogat izgalmas élményszerzési lehetőségeket. A sportszervezés BSc, a rekreáció és életmód BSc, az edző BSc és a testnevelő tanári osztatlan képzés hallgatói első évüket az alapszakos tanulmányok részeként turisztikai és rekreációs táborban kezdik. Szokoly Fanni beszámolója.

A tábor célja, hogy a résztvevők megismerkedhessenek egymással és különböző természetben űzött tevékenységekkel. Mindeközben lehetőségük van fejleszteni a tájékozódási és térképolvasási készségeiket, illetve csoportos és egyéni kompetenciáikat. A kísérő oktatók nagy hangsúlyt fektetnek a természetvédelem fontosságára és a környezettudatos szemlélet kialakítására. A tábor programjai között szerepel a túrázás, tájfutás, geocaching, animációs és csapatépítő foglalkozások, valamint fakultatív programok, például az esti csillagles.

A négy nap során a hallgatók megmászták a Visegrádi-hegység csúcsait, gyönyörködhettek a kilátásban, meglátogatták Pilisszentlászlót és a Rám-szakadékot. Később oktatók nélkül, csapatokban és egyénileg is kipróbálhatták tájékozódási képességeiket. A csoportos túrázás segítette a hallgatók közötti kapcsolat kialakulását és ezer meg egy új élménnyel szolgált számukra. Az egyéni feladatok kihívásai lehetőséget biztosítottak, hogy mindenki megismerje és feszegesse a saját határait.

A szabadidő sem telt unalmasan: esténként a csillagos ég alatt jó hangulatú beszélgetések mellett barátkozhattak egymással a szakok hallgatói. Azok, akik a késői órákban is jól füleltek, akár szarvasbőgést is hallhattak a távolban.

Számomra a tábor egy életre szóló élmény volt, ahol új ismeretekkel és barátságokkal gazdagodtam. A programok segítettek feltérképezni a saját fizikai és mentális határaimat, a társaim pedig abban segítettek, hogy túllendüljek az előttem álló nehézségeken. A természetben töltött kis idő lehetővé tette, hogy tiszta fejjel indulhassak neki az előttem álló tanévnek.