Tovább nőtt az ELTE PPK-ra jelentkezők száma

2023.03.16.
Tovább nőtt az ELTE PPK-ra jelentkezők száma
Hatezren adták be jelentkezésüket idén a Pedagógiai és Pszichológiai Karra, ami mintegy 8 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. A legnépszerűbb továbbra is a Szombathelyen és Budapesten egyaránt elérhető pszichológia alapszak, de kiugróan nőtt az edző és a rekreáció és életmód képzést, valamint a PPK mesterszakjait választók száma is.

Több mint 126 ezren jelentkeztek idén a magyar felsőoktatásba, tavaly ez a szám még 99 ezer volt. A hazai egyetemek közül most is az ELTE valamelyik képzését jelölték meg első helyen a legtöbben (17 829), a jelentkezések száma az előző évhez viszonyítva 16 százalékkal emelkedett

Az ELTE PPK-n összesen 5996-an szeretnének továbbtanulni, akik közül 2811 fő első helyre írta be szakjaink valamelyikét.

Ez a tavalyi évhez képest 7 százalékos emelkedést mutat.

Az országos szinten is 3. legnépszerűbb képzési területnek számító pszichológia szak iránt ebben az évben is nagy volt az érdeklődés. Az ELTE PPK Budapesten elérhető, államilag finanszírozott pszichológia alapképzését a tavalyinál többen, 1118-an választották első helyen, Szombathelyre pedig 127-en szeretnének bekerülni. Egyre többeket vonz a mindkét helyszínen azonos tantervet és diplomát nyújtó pszichológia mesterképzés is: ezen belül ötszörösére nőtt a Szombathelyre jelentkezők aránya 2022-höz képest.

A sportszakok közül a legnagyobb növekedést a 2023-tól már ökölvívás specializációt is nyújtó edző szak mutatja összesen 67 első helyes jelentkezővel, de tovább bővült a budapesti rekreáció és életmód alapképzési szakra pályázók köre is (25%).

A mesterképzések tekintetében a hazai intézmények közül az ELTE PPK lett a 3. legnépszerűbb az ELTE GTK és a Budapesti Corvinus Egyetem után:

MA és MSc szakjainkat idén 18 százalékkal többen, 881-en írták az első helyre.

A listából kiemelkedik az emberi erőforrás tanácsadó budapesti nappali és levelező képzése, amelyet 31 százalékkal többen választottak, mint 2022-ben. Szintén kiemelkedő mértékben, 34 százalékkal nőtt a pedagógia alapszak folytatásaként választható neveléstudomány MA esti képzését megjelelők száma.

Idén a korábbinál többen választották a tanár, a tanító és az óvodapedagógus szakokat. Az ELTE PPK portfóliójához tartozó testnevelőtanár-képzés párosításai közül lényegesen nőtt a szakot matematikával és a biológiával kombinálni szándékozók köre, de egyre többeket vonz a csak Szombathelyen elérhető gyógytestnevelő tanár szak is.

Az általános felvételi eljárás további fontos határidőiről itt olvashatók részletek, az ELTE PPK képzéseit érintő felvételi információkról itt is tájékozódhat.