Tovább emelkedett a PPK-ra jelentkezők száma

2022.04.26.
Tovább emelkedett a PPK-ra jelentkezők száma
Összesen 5490-en adták be jelentkezésüket az ELTE PPK-ra, ami az előző évhez képest közel 2 százalékos növekedést jelent. Alapképzéseinket idén 7 százalékkal többen választották, miközben mesterképzésre a tavalyinál kevesebben jelentkeztek. A legnépszerűbb továbbra is a pszichológia alapképzési szak.

Bár országosan kis mértékben csökkent a felsőoktatás iránti érdeklődés (99 192 fő a tavalyi 101 878 főhöz képest), az ELTE képzései kiugró népszerűségnek örvendenek, a 15 610 elsőhelyes jelentkezés 7%-os bővülést mutat, az ELTE-n összesen 27,5 ezren szeretnének továbbtanulni. A legnépszerűbb képzési területek között a pszichológia a második helyet foglalja el az országos mezőnyben a gazdálkodás és menedzsment után. Az ELTE PPK budapesti, államilag finanszírozott pszichológia alapképzésére a tavalyinál kicsit több, 1973 jelentkezés érkezett, 1089-en jelölték meg első helyen ezt a szakot, Szombathelyre pedig 101-en jelentkeztek első helyen. A mindkét képzési helyszínen elérhető pszichológia mesterképzés szakra is egyre többen szeretnének felvételt nyerni, ezen belül a tavalyinál többen jelölték meg első helyen az önköltséges változatot.

Kimagasló mértékben nőtt idén az érdeklődés a közösségszervezés alapképzési szak iránt. A budapesti, állami ösztöndíjas, nappali képzésre a tavalyinál 42%-kal több, összesen 141 első helyes jelentkezés érkezett. A karon tavaly először indult emberi erőforrások alapképzési szakra is több, mint 30%-kal nőtt a jelentkezők száma, az államilag támogatott nappali képzést 130-an választották első helyen, az emberi erőforrás tanácsadó mesterképzési szak pedig 65 első helyes jelentkezőt vonzott Budapesten nappalin és összesen 110 főt levelezőn. Folytatódott az elmúlt évben tapasztalt bővülő tendencia az országosan egyedülálló társadalmi befogadás tanulmányok mesterképzési szak iránt is, melyre nappali és levelező munkarendben is többen jelentkeztek, mint tavaly. A pedagógia alapképzési szakra összesen 118, a neveléstudomány mesterképzési szakra összesen 49 jelentkezés érkezett államilag támogatott formában, ami a megelőző évhez képest csökkenést jelent. A PPK mesterszakjaira összesen 1283 első helyes jelentkezést nyújtottak be.

Sportszakjaink közül a sportszervezés alapképzési szak népszerűsége 30%-ot meghaladó mértékben nőtt, a képzés Budapesten 114, Szombathelyen 23 jelentkezőt vonzott első helyen. Ugyancsak bővült valamelyest a rekreáció és életmód alapképzési szakra jelentkezők köre, Budapesten 76-an, Szombathelyen 18-an jelölték meg első helyen. A folytatásként választható, először a tavalyi tanévben indult sportmenedzser mesterképzési szakra a tavalyinál kevesebben, 59-en jelentkeztek első helyen. A tanárszakok országos szinten is tapasztalható népszerűségvesztése érinti az osztatlan testnevelő tanári szakokat is, ahova összesen 164 jelentkezést regisztráltunk, ugyanakkor a szombathelyi, már diplomásokat vonzó testnevelő és gyógytestnevelő tanári mesterképzés iránt nőtt az érdeklődés, illetve edző szakon is egyre többen szeretnének továbbtanulni.

Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai kara a tavalyi felvételi időszakban több új szakkal és a képzési helyek, munkarendek bővítésével elért pozícióját idén is képes volt megőrizni, a felsőoktatási felvételi jelentkezést benyújtók kissé csökkenő összlétszáma mellett is növelni tudta a jelentkezői számát. Ezzel az ELTE PPK országos összevetésben is jól szerepelt: az első helyes jelentkezők számát növelni tudó mindössze tíz kar egyikeként a hazai egyetemek 159 kara közül a hatodik legtöbb jelentkezőt vonzotta.

https://www.ppk.elte.hu/content/tovabb-emelkedett-a-ppk-ra-jelentkezok-szama.t.41779