Testnevelő tanárok az egészséges életforma nagykövetei

2023.01.30.
Testnevelő tanárok az egészséges életforma nagykövetei
Sztároktatók, akár két diploma, egyedülálló közösségi élmények és rengeteg sportág – csak néhány érv, hogy miért érdemes az ELTE testnevelő tanár képzésén tanulni. A legfontosabb tudnivalókról Kovács Katalin egyetemi docenst kérdeztük.  

Kiknek érdemes a testnevelő tanár szakot választani az ELTE-n?

A képzést azoknak javasoljuk, akik nyitottak a különböző mozgásformák iránt, szeretnek gyerekekkel foglalkozni, és nem csak a gyakorlatban szeretnének megismerkedni a sportágakkal, hanem azok elméleti háttere is érdekli őket, mint például a sportágak történelme, felépítése, a versenyzési taktikák és optimális végrehajtásuk. Az ELTE-n erre minden lehetőség adott, hiszen sportszakember képzésnek komoly hagyománya van az Egyetemen – nemcsak a budapesti, hanem a szombathelyi képzés is több évtizedes tapasztalattal rendelkezik.

Mit fog tanulni, aki ezt a szakot választja? Milyen arányt képviselnek az elméleti és a gyakorlati tárgyak?

A testnevelő tanár szak kb. fele-fele arányban elméleti és gyakorlati tantárgyakból épül fel. Az elméleti tantárgyakat két tudománycsoportba lehet osztani: a természettudományos vagy medicinális kurzusokon a diákok többek között az emberi szervezet felépítésével, illetve a mozgásfejlődéssel, az izomműködésbeli folyamatokkal ismerkedhetnek meg.

A társadalomtudományi kurzusok a sport és a fizikailag aktív életmód szerepét és helyét vizsgálják. Ide sorolhatók a tanárképzés kiemelt tantárgyai is: a pedagógia, pszichológia és az oktatásmódszertan, ami a testnevelés tanításának rejtelmeibe vezeti be a hallgatókat.

A gyakorlati tantárgyak átölelik a klasszikus sportágakat, úgy mint atlétika, szertorna, úszás, küzdősportok, valamint a népszerű sportjátékokat, például labdarúgás, röp- és kosárlabda, továbbá napjaink divatos és kedvelt mozgástípusait (aerobik, floorball stb.) A sportágak oktatására az ELTE sportlétesítményei állnak rendelkezésre, kiegészítve a Tüske uszoda és a Honvéd sporttelep atlétikapályájával és szertornatermével.

A hallgatóknak milyen sporttáborokban kell részt venniük?

Már az első év egy turisztikai és rekreációs táborral indul, aminek remek közösségépítő szerepe is van. Az itt töltött évek során pedig járnak majd diákjaink vízi táborban, ahol többek között a kajakozás és a kenuzás alapjait, a túravezetés sajátosságait tanulhatják meg, a téli táborunkban pedig a síelés kerül a középpontba.

Említene néhány neves oktatót?

 Az ELTE-n oktató kollégákra jellemző, hogy fiatal korukban élsportolók vagy válogatottak voltak, majd a sportpályafutásuk után komoly nevű klubokban edzősködnek. Nálunk oktat mások mellett Tamás-Szóra Lóránd, a Honvéd Sportegyesület torna szakosztályának edzője, Lukács Anikó, a Rátgéber Akadémia ügyvezetője. Az sem ritka, hogy sportági szövetségnél töltenek be vezetői pozíciót, mint például Dibusz István a Magyar Snowboard Szövetségnél. Mindemellett tapasztalt iskolai testnevelő tanárok is szívesen vállalnak szerepet és segítik az egyetemi oktatást. Az Egyetem nemcsak a sportági szövetségekkel tartja a kapcsolatot, hanem az Magyar Olimpiai Bizottsággal (MOB) is, sőt a Magyar Olimpiai Akadémia elnöke, Bukta Zsuzsanna karunk adjunktusa.

A képzés során hol szerezhetnek tanítási gyakorlatot a hallgatók?

Hallgatóink tanítási gyakorlatra az ELTE gyakorló iskoláiba járnak, ahol a kollégák nemcsak a testnevelés oktatásában tapasztaltak, hanem a diáktanárok mentorálásában is. Mindezen felül több iskolával szoros az együttműködésünk, amelyek révén hallgatóink délután sportfoglalkozásokon, a diáksport versenyein és nyári táborokban vállalnak aktív szerepet.

A felvételi változásai hogyan érintik a testnevelő tanár szakot? Kell-e emelt szintű érettségi?

A korábbi évekhez hasonlóan

testnevelés tantárgyból nem szükséges az emelt szintű érettségi.

A felvételiző diákoknak változatlanul a helyszínen kell megírni a kötelező biológia tesztet és a motoros vizsgaanyagot. A testnevelés mellett a választott szakpártól függ az emelt szintű érettségi igénye: például természettudományos szakokkal párban nem kell, de élő idegen nyelvekkel igen.

Szükséges-e a sportolói múlt a felvételihez?

Élvonalbeli sportolói múlt nem szükséges a felvételihez, de természetesen előnyt, plusz pontot jelent. Azon diákoknak lesz könnyebb a felkészülés, akik több éven keresztül rendszerszeresen és versenyszerűen sportoltak, illetve több sportág mozgásanyagát sajátították el, így mozgáskultúrájuk széles.

Mit kell tudni az alkalmassági feltételekről és a gyakorlati felvételi vizsgáról?

A testnevelő tanárképzésre csak azok a diákok jelentkezhetnek, akik érvényes (sport)orvosi igazolással rendelkeznek, amivel jelzik számunkra, hogy egészségesek és a rendszeres fizikai terhelés nem jelent problémát a szervezetüknek.

A felvételi mozgásos anyaga, hasonlóan az emelt szintű érettségihez, sokoldalú és több sportágban való jártasságot igényel. Azoknak diákokoknak, akik az emelt szintű testnevelés érettségit készség szintjén tudják, az egyetemi felvételi sem okozhat túl sok nehézséget.  

 

A tanárképzés alapvetően kétszakos képzést jelent. A testnevelő tanár szak azonban speciális helyzetben van, akár edző szakkal is kiegészíthető a képzés, de folytatható sportmenedzser mesterképzéssel is. Kiknek ajánlja ezeket?

Népszerű gyakorlat, hogy diákjaink az Egyetem egyéb sportszakember képzéseire (edző, sportmenedzser) is beiratkoznak. Kreditek elfogadásával könnyítjük a hallgatók tanulmányait, így

egy képzési idő alatt két diplomát (pl.: tanári és edzői) is teljesíthetnek.

Az edzői pályát azoknak a diákoknak ajánljuk, akik elkötelezettek egy sportág irányába, és edzőként a jövőben akár a versenyszintű megmérettetést is vállalják. A sportszervező szakot azoknak javasoljuk, akik inkább az edzés és versenyzés lehetőségeit és feltételeit szeretnék megteremteni klubokkal vagy sportági szövetségekkel együttműködve.

Miért érdemes a testnevelő tanári pályát választani?

A mozgás, a sportolás nemcsak hobbi, hanem egy életforma is. Akik a testnevelői pályát választják, nemcsak a hobbijuknak hódolhatnak egy életen át, hanem az egészséges életforma nagykövetei lehetnek. A diploma számtalan lehetőséget biztosít a sportmozgalom valamennyi területén, az iskolán kívüli sportszervezeteknél, egészségmegőrző centrumoknál is.

Jelentkezés: 2023. február 15-én éjfélig a felvi.hu-n!

A testnevelő tanár képzésről bővebb információ található a Képzéseink menüpontban, a Felvételizőknek szóló oldalunkon, valamint a PPK nyílt napján elhangzott szakos tájékoztató előadásunkban.