tESI Talks

2022.01.11.
tESI Talks

Megjelent a tESI Talks podcast legújabb két epizódja, amelyek immár az Első Pesti Egyetemi Rádió (EPER) stúdiójában kerültek rögzítésre. Az első beszélgetés az edző és fiatalkorú tanítványainak kapcsolatáról, a megengedhető bánásmódról és az esetleges bántalmazások elkerüléséről szól, apropóját a közelmúltban kirobbant Turi-ügy szolgáltatta. A podcast vendégei dr. Lénárt Ágota sportpszichológus és Pintér Vanda, az ESI testnevelője, gyakorló úszóedző voltak.

A második beszélgetés a mindennapos testnevelés óra bevezetéseinek értékelését, pozitív és negatív hatásait boncolgatta, hiszen az immár 10 éve elindított kezdeményezés számos gyakorlati tapasztalattal és tanulsággal szolgál.  A beszélgetőtársak az ESI részéről Kovács Katalin, az ELTE testnevelő tanár képzésének a felelőse, illetve Part Éva testnevelő tanár és iskolaigazgató voltak.

A beszélgetések letölthetők vagy online hallgathatók az EPER honlapján és spotifyon is:

Edzői magatartás a gyereksportban – hol vannak a határok?

Mindennapos testnevelés a gyakorlatban

Az ELTE PPK youtube-csatornáján pedig megtekinthető és meghallgatható a novemberben rögzített két másik felvétel, amelyek a hazai sportfinanszírozás, illetve a szabadidősport aktuális kérdéseit állították középpontba.

A tESI Talks ötlete a pandémia első időszakában született meg, főként a műsor mostani házigazdái, Bukta Zsuzsanna, az ESI adjunktusa, valamint Debreceni Gergő sportszervező szakos hallgató kezdeményezésére. A kezdetben zoom-on rögzített beszélgetéseknek az ELTE Online adott felületet, de 2021 év végétől jelentősen jobb technikai feltételek mellett készülnek a beszélgetések havonta 1-2 alkalommal. A közeljövőben tervezett témák között szerepel a sportolók társadalmi felelősségvállalása, a magyar válogatott futballszurkolóinak viselkedése, vagy a sportpszichológia és a coaching jelentősége az élsportolók felkészülésében.