TESI TALKS – A SPORTTUDOMÁNYOS PODCASTSOROZAT

2021.10.27.
TESI TALKS – A SPORTTUDOMÁNYOS PODCASTSOROZAT
Hogy ismerhető fel a tehetség? Mekkora probléma a rasszimus a sportban? Sikeres volt-e a tokiói olimpia? A sportvilág aktualitásait, jeles eseményeit járja körbe az ELTE PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézete (ESI) és az ELTE Online közös podcastsorozata, a tESI talks.

Az ELTE Online-on követhető műsor szakértők segítségével, szórakoztató formában dolgozza fel a sporttudomány népszerű témáit. Emellett nem titkolt célja, hogy párbeszédet kezdeményezzen, véleményeket ütköztessen a sport világának aktuális és esetenként megosztó eseményeiről, kérdéseiről. A műsor házigazdái Törőcsik Marcell és Debreceni Gergő. Az alábbiakban a podcastsorozat eddig megjelent részeit ajánljuk.

Rasszizmus a sportban című adás során a 2020-as George Floyd-ügy sportolókra és a sport világára gyakorolt hatásairól hallhattunk Bukta Zsuzsanna, a Magyar Olimpiai Akadémia elnökének, az ELTE PPK ESI oktatójának közreműködésével.

Koronakörkép című második epizód vendégei Bukta Zsuzsanna és Varga Máté közgazdász, sportmenedzser voltak, akik a járványhelyzet kapcsán a szurkolói kultúra átalakulását és a nézők nélküli sportrendezvények helyzetét vitatták meg.

A harmadik részben Lénárt Ágota, a Testnevelési Egyetem tanszékvezető egyetemi docense és Lehmann László, az ELTE PPK mestertanára a tehetség jelentését, a tehetséges gyermekek tanításának, edzésének módjait járták körbe. Szóba került az is, mit tehetünk, ha saját gyermekünk rendelkezik kiemelkedő képességgel a sport terén.

Nők a sportban című negyedik adás Bukta Zsuzsanna és Lukács Anikó, ELTE PPK oktatója és kutatója segítségével egy érzékeny témát, a sportágak mentén felfedezhető nemi különbségeket tűzte napirendre.

A sorozat két epizódban is foglalkozott az olimpiai játékokkal: az Olimpiai visszatekintő című részben a magyar sportolók olimpiai szereplésének történelmével ismerkedhettünk meg, az Olimpiai összegzés pedig kifejezetten a tokiói játékok körül forgott. Felmerültek múltbeli sikerek, Szilágyi Áron eredményei, illetve szóba került a magyar sport finanszírozása is .


A tESI talks sorozat hamarosan folytatódik, a podcast felvételei a jövőben az ELTE PPK-n készülnek majd.