Sport – Gazdaság – Covid tanulmánykötet

2022.05.03.
Sport – Gazdaság – Covid tanulmánykötet

„Tanulmányok sportról sportszervezői nézőpontból” alcímmel jelent meg az ELTE PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetének 2022. évi (első) tanulmánykötete, amelyet Gősi Zsuzsanna és Magyar Márton szerkesztett.

A 2021. évi konferenciánkhoz kapcsolódóan annyi értékes publikáció érkezett a szerkesztőbizottsághoz, hogy három kötetben fog megjelenni a 2022. évi gyűjtemény.

Az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent kiadvány elérhető Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás (MERSZ) felületén ide kattintva.

 

Dr. Bárdos György, emeritus professor bevezető gondolatai a kötet kapcsán:

„Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézete sokszínű képzési palettával rendelkezik a sporttudományok területén. Ezt a sokszínűséget tanulmányköteteinkkel is szeretnénk bemutatni. A különböző kiadványaink központi témája a rekreáció és életmód különböző aspektusokból, a testnevelés oktatás és a sport gazdasági kérdései.

Sport – Gazdaság – Covid kötetünk is ezeket a témaköröket járja körbe. A különböző tanulmányok bemutatják, hogy a járvány hogyan hatott a sportgazdaság egyes szektoraira, milyen kihívások elé állította a sportszervezőket és találtunk-e alternatív lehetőségeket a sportesemények területén.

Bízunk benne, hogy a különböző fejezetek sokszínűsége számtalan tanulságot és érdekességet tartalmaznak az olvasó számára.”

 

A tanulmányokat lektorálta: Bárdos György, Lehmann László és Magyar Márton

 

Tartalomjegyzék:

Faragó Beatrix – Béki Piroska: Sportgazdasági tényezők a területi tőkében (5-20. oldal)

Gősi Zsuzsanna – Magyar Márton: Magyarországi sportvállalkozások gazdasági adatai a pandémia alatt (21-31. oldal)

Kassay Lili: A médiafogyasztás változása a Covid-19 járvány első hullámának hatására a statisztikák tükrében (32-49. oldal)

Faragó Beatrix – Béki Piroska – Gősi Zsuzsanna: Humán tőke a területfejlesztésben (50-65. oldal)

Mayer Krisztina: Futóversenyek nélkül maradtunk – Hogyan fussunk járvány idején? (66-77. oldal)

Kassay Lili – Gősi Zsuzsanna: Covid-hatás a labdarúgó Európai Szuperliga vajúdó születése körül (78-104. oldal)

Lukács Anikó – Rátgéber László: Kiemelt sportakadémia kollégiumának működtetése a Covid-járvány korlátozásai közepette – Esettanulmány (105-125. oldal)

Kovács István Attila – Gősi Zsuzsanna: A magyar kézilabda versenyrendszerének változása a pandémia hatására (126-139. oldal)

 

A sorozat eddig megjelent kötetei:

Gősi Zsuzsanna, Boros Szilvia, Patakiné, Bősze Júlia (Szerk., 2019): Sokszínű rekreáció: Tanulmányok a rekreáció témaköréből. Budapest: ELTE PPK (elérhető ITT)

Gősi Zsuzsanna, Bárdos György, Magyar Márton (Szerk., 2020): Sokszínű rekreáció II. Egészségmegőrzés – Életkorok – Képzés. Budapest: Akadémiai Kiadó (elérhető ITT)

Gősi Zsuzsanna, Bukta Zsuzsanna (2020): A sport társadalmi, gazdasági és utánpótlás-nevelési kérdései. Tanulmányok sportszervezés témaköréből. Budapest: Akadémiai Kiadó (elérhető ITT)

Gősi Zsuzsanna, Boros Szilvia, Magyar Márton (Szerk., 2021): Sport a Covid-19 pandémia árnyékában. Tanulmányok a sporttudomány témaköréből. Budapest: Akadémiai Kiadó (elérhető ITT)

Gősi Zsuzsanna, Magyar Márton (Szerk., 2022): Sport – Gazdaság – Covid. Tanulmányok sportról sportszervezői nézőpontból. Budapest: Akadémiai Kiadó (elérhető ITT)

 

Hamarosan megjelenik a 2022. évi sorozat második kötete Életmód – Sport – Covid. Tanulmányok az életmódról és a sportról a Covid árnyékában címmel, az aktuális sporthoz és az életmód egyes színtereihez kötődő tanulmányokkal.