LEENDŐ SPORTSZERVEZŐK A KÉZILABDA EB SIKERÉÉRT

2021.04.09.
LEENDŐ SPORTSZERVEZŐK A KÉZILABDA EB SIKERÉÉRT
Az ELTE PPK sportszervezés szakos hallgatói is bekapcsolódtak a 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság előkészítésébe. Az Eurohandball 2022 Kft.-vel való együttműködésnek köszönhetően a jövő fiatal sportszervező szakemberei egy kiemelt sportesemény sikeres megvalósításán dolgozhattak a projektmenedzsment tantárgy keretében.

A közös oktatási projekt mind az egyetem, mind a szervező cég számára előnyös. A PPK hallgatói így nemcsak tankönyvi példákon dolgozva sajátítják el a projektmenedzsment szakmai fortélyait, hanem egy nemzetközi nagyprojekt gyakorlati példáin keresztül, tapasztalt szakemberekkel együtt dolgozva fejlődhetnek tovább, a kézilabda Eb szervezői pedig első kézből kapnak ötleteket, visszajelzéseket a rendezvény iránt majd minden bizonnyal érdeklődő fiatal generáció sportszerető tagjaitól – magyarázza honlapunk kérdésére Debreceni Gergő másodéves PPK-s hallgató.

A kurzust vezető Kassay Lili egyetemi docenstől megtudtuk, hogy a projektmunkában az ELTE PPK ESI sportszervező-képzésének (BSc) két csoportja vett részt, akik a kurzus első felében egy szimulált eset feldolgozásán keresztül készültek fel a nagy kihívásra: 3-4 fős csapatokat alkotva önállóan kellett a kézilabda Eb szervezőitől kapott brief alapján a fiatal közönség számára vonzó programelemeket kidolgozniuk és ezeket egy kis háziverseny keretében prezentálniuk. A prezentációs verseny zsűrijét pedig az Eurohandball 2022 Kft. vezetői alkották (Benedikti Dávid, partnerkapcsolatokért és szolgáltatásokért felelős vezető, Bencsics Márk, kommunikációs vezető, és  Barna Nóra, senior projekt menedzser), akik

a PPK-s hallgatók által legmeggyőzőbben prezentált elképzeléséket be is építhetik a projekt megvalósításába.

Nagyon intenzív, kreatív munka zajlott a félév során, mivel kis csoportokban dolgoztunk, mindenki tevékenyen részt vett a megvalósításban – magyarázza Debreceni Gergő, az egyik győztes csapat tagja, aki az együttműködés legfőbb erényének azt tartja, hogy a gyakorlati alkalmazás valódi ígéretével kecsegtető munkában vehettek részt, és mindvégig érzékelhető volt, hogy a partnerek valóban kíváncsiak a leendő sportszakemberek friss szempontjaira. Mint elmonda, ez a munkaforma teret nyitott annak, hogy megtapasztalják a gondos tervezés, a jó munkamegosztás, a csapaton belüli bizalom és megbízhatóság fontosságát a sikeres megvalósítás szempontjából, de sokat tanultak a hatékony prezentáció vizuális és nyelvi eszközeiről, a meggyőző előadásmódról is.

Kassay Lili hangsúlyozta, hogy az üzleti és megvalósítási szempontok felől adott visszajelzés hitelesítette az elméleti alapozás és a közös esetszimulációk létjogosultságát, melyek nélkül a hallgatók nem lettek volna képesek magas szintű, önálló és tudatos munkát végezni a kiscsoportos problémamegoldás és a prezentációs verseny során. A korszerű sportszervező képzésben is

kiemelkedő jelentősége van az élő kapcsolatnak az egyetem és a munka világa között,

hiszen ez teremti meg a lehetőséget az árnyaltabb, időszerű és korszerű felkészítés kialakítására, aminek köszönhetően a hallgatók nagyobb eséllyel lépnek érvényes és azonnal bevethető tudással a munkaerőpiacra – összegezte karunk oktatója.

„Szervezői oldalról két fontos tanulsága és eredménye volt a közös projektnek. Az egyik, hogy az esettanulmánnyal sokkal gyakorlatiasabb platformon mutathattuk be az egyetemistáknak az EURO2022 – több mint sportesemény koncepcióját, kevesebb elméleti információval, változatosabb és érdekesebb formában. A másik, hogy ezzel a koncepcióval és az élménycsomaggal, ami az esettanulmány témája volt, olyasmivel próbálkozunk, amivel előttünk kevesen, ezért számunkra is hasznos meglátások és gondolatok születtek a termékről annak a generációnak a tagjaitól, akik abszolút célcsoportunk a projekt során. Hálásak vagyunk a lehetőségért és reméljük, hogy a jövőben is lesz alkalmunk bekapcsolódni az egyetem oktatási tevékenységébe" – mondta a közös munkáról Benedikti Dávid, az Eurohandball 2022 Kft. partnerkapcsolatokért és szolgáltatásokért felelős vezetője, aki maga is részt vett a feladatok értékelésében.

A kurzus során született programjavaslatok hozzájárulnak majd ahhoz, hogy a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság programja a meccseken túl a fiatalokat megszólító sportfesztiválként is vonzó szabadidős lehetőséget kínáljon majd az érdeklődők számára.