IV. SPORTGAZDASÁGTANI KEREKASZTAL

2021.10.06.
IV. SPORTGAZDASÁGTANI KEREKASZTAL
Milyen volt az élet az olimpiai faluban a koronavírus idején? Mit posztolhatnak a közösségi médiában az olimpikonok? Megérte-e megszervezni az olimpiát? – az ELTE PPK 4. Sportgazdaságtani kerekasztal-beszélgetésén a sportszakma kiemelt személyiségei, valamint Leimeter Dóra és Siklósi Gergely olimpikonok, az ELTE PPK sportszervező szakos hallgatói értékelték az idei ötkarikás játékokat.

Az ELTE PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézete 2021. október 6-án online formában tartotta negyedik sportgazdaságtani eszmecseréjét, amelynek központi témái a tokiói olimpiát követő magyar sport finanszírozása, illetve a pandémia miatt idénre átütemezett olimpia körüli jogi és gazdasági kérdések voltak.

Lehmann László mestertanár, az Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézet oktatója a tokiói olimpiát értékelve elmondta, habár a hat aranyérem az elmúlt olimpiákhoz képest visszalépésnek számít, a 7-7 ezüst és bronzéremmel, valamint a szerzett pontokkal együtt nagyon jó eredményt ért el a magyar csapat.

Szabados Gábor sportközgazdász hozzátette, gazdasági szempontból az olimpia nem hozott számottevő nyereséget. Egyrészt a halasztás miatt további egy éven keresztül rengeteg költség – például az alkalmazottak fizetése – terhelte a szervezőket. Másrészt a nézők hiánya miatt az olimpia turizmusra gyakorolt kedvező hatásával sem lehetett számolni.

Ennek ellenére számos tényező igazolja az olimpia sikerességét. Japán pozitív megítélésének szempontjából például lényeges, hogy a tokiói játékokról ma nem egy elmaradt eseményként, hanem egy elhalasztott, de a nehézségek ellenére is sikerre vitt olimpiaként beszélhetünk. Az üres lelátók pozitív hozadéka pedig, hogy a szervezők óriási újításokat vezettek be a sportközvetítések világában, amik a jövő sporteseményeire is nagy hatással lesznek. Szabados Gábor kiemelte, hogy a járványhelyzet ellenére az olimpia nem a koronavírusról szólt, a pozitív esetek száma a játékok során elenyésző volt.

Péter Ákos sportjogász arról számolt be, hogyan tolódnak a szerepkörök az esemény közeledtével a sportszakágak felől a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) irányába. A kiutazás, a nevezés, a ruhák megszervezése mind a MOB feladatai közé tartozik. Azt is bemutatta, hogy milyen jogi kötelezettségekkel kell szembenézniük azoknak a sportolóknak, akik kiemelkedő teljesítményükkel eljutnak a részvételig. A sportolók szigorú szerződést írnak alá arról, hogy miként jelenhetnek meg a közösségi médiában az olimpiai időszak alatt. Az úgynevezett „Rule 40” értelmében a versenyzők vállalták, hogy semmilyen, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által nem engedélyezett szponzorációs tartalomban vagy kampánytevékenységben nem fog megjelenni a nevük olimpikonként. Lehmann László hozzátette, a mai olimpiákon a legnagyobb jogvédelmi problémákat a social media okozza, de akad számos olyan szabály is, amelyet kevésbé lehet reális keretek között betartani. Például az öt összefonódó színes karika mint az olimpia jelképe hivatalosan csak külön engedéllyel lenne használható.

A kerekasztal két kiemelt vendége, Leimeter Dóra olimpiai bronzérmes vízilabdázó és Siklósi Gergely olimpiai ezüstérmes párbajtőröző, az ELTE PPK ESI hallgatói saját olimpiai élményeikről meséltek. Megerősítették, hogy a koronavírus miatt szigorú korlátozások voltak érvényben az olimpiai faluban, ami a hangulatra is rányomta a bélyegét. Az egyetlen közös program az étkezés volt.

Ez volt az egész olimpia színfoltja. Például aki érmet nyert, azt aznap este megtapsolták

– mondta Siklósi.

Leimeter Dóra kiemelte, hogy a korlátozások közepette fontos szerepe volt a csapattagok összetartásának. Ebben segítségükre volt az is, hogy a Rule 40 miatt a sportolók a játékok idején egyáltalán nem használtak közösségi médiát.

A modern olimpiák történetében 1896 óta először fordult elő, hogy elhalasztották az eseményt, de a kerekasztal résztvevői egyetértettek abban, hogy a sportolók, a nézők, és az ötkarikás játékokat szervező Japán szempontjából is ez volt a legjobb megoldás.

A Sportgazdaságtani kerekasztal az ELTE PPK ESI rendezvénysorozata. A következő kerekasztal időpontja az ELTE PPK honlapján lesz elérhető.

KAPCSOLÓDÓ HÍREK ÉS ESEMÉNYEK