Emlékülés Ádám György tiszteletére

2022.09.12.
Emlékülés Ádám György tiszteletére
Az ELTE TTK Élettani és Neurobiológiai Tanszék, valamint a PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézet 2022. szeptember 1-én emlékülést szervezett Ádám György akadémikus, az ELTE volt rektora tiszteletére. Az előadások keretében volt tanítványai emlékeztek munkásságára és mutatták be az általa inspirált kutatási irányokat, majd megkoszorúzták Ádám György emléktábláját is. Emlékére az Élettani és Neurobiológiai Tanszék gyakorlója az Ádám György Élettani gyakorló nevet vette fel.

Az ülést Zentai László, az ELTE oktatási rektorhelyettese és Miklósi Ádám, az ELTE Biológiai Intézet igazgatója nyitották meg, majd a szakmai előadások következtek.

Juhász Gábor, a Proteomika Csoport korábbi vezetője a memórianyom és a memóriatranszfer kutatásának korábbi és jelenlegi eredményeit hasonlította össze. Madarász Emília, az ELKH Kísérletes Orvostudományi Intézet professor emeritusa az idegsejttenyésztés hazai elindításáról és az azóta született eredményekről, míg Világi Ildikó, az Ex vivo mikroelektorfiziológiai labor korábbi vezetője az idegi plaszticitási folyamatok vizsgálatára alkalmas agyszelet-technika meghonosításáról számolt be.

Dobolyi Árpád egyetemi tanár az Élettani és Neurobiológiai Tanszéken jelenleg folyó viselkedéskutatási eredményeket foglalta össze. Bányai Éva, az ELTE PPK Pszichológiai Intézetének Széchenyi-díjas professor emeritusa az Ádám György támogatásával megkezdett hipnóziskutatás történetét, Bárdos György, a PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézet alapítója és korábbi igazgatója pedig az Ádám György által kezdeményezett pszichovegetatív kölcsönhatásokkal kapcsolatos elméletek evolúcióját mutatta be. Az előadók sorát Köteles Ferenc, az Ádám György Pszichofiziológiai Kutatócsoport vezetője zárta a zsigeri információk feldolgozásával és ennek hatásaival kapcsolatos elképzeléseket és kutatási irányokat ismertetve.

Schlett Katalin és Bárdos György által szervezett ünnepi konferencián régi kollégák és mai hallgatók is szép számmal vettek részt. Délután a jelenlévők megkoszorúzták a professzor tiszteletére állított emléktáblát, majd bejelentették, hogy Ádám György emlékének és szakmai örökségének tiszteletére az Élettani és Neurobiológiai Tanszék gyakorlója az Ádám György Élettani gyakorló nevet veszi fel.

A nagynevű pszichofiziológusról nemrég koszorúzással emlékeztek meg egykori lakóhelyén is.