ÉLEN AZ ELTE PPK A BÖLCSÉSZ ÉS A SPORTTUDOMÁNYI KÉPZÉSEK RANGSORÁBAN IS

2022.01.04.
ÉLEN AZ ELTE PPK A BÖLCSÉSZ ÉS A SPORTTUDOMÁNYI KÉPZÉSEK RANGSORÁBAN IS
A bölcsészettudományi és a sporttudományi képzési területen is vezeti az országos listát az elmúlt három év teljesítménye alapján az ELTE PPK egy most megjelent új felsőoktatási rangsor szerint. Az UNI in & out 2022 címmel kiadott, a hazai felsőoktatási intézményeket és képzéseiket bemutató kiadvány interjút is közöl Zsolnai Anikóval, a kar dékánjával.

 „Az ELTE PPK tökéletes választás mindazok számára, akik gazdag tudással felvértezve szívesen elmélyednének az emberi lét sokszínű világában” – ezzel ajánlja a kiadvány olvasóinak a kar képzéseit Zsolnai Anikó dékán. A kar vezetője kiemelte, hogy a PPK a kutatói életpálya mellett a gyakorlati, alkalmazásorientált szakmákra is felkészít, így az itt megszerzett diploma garantált belépő a munkaerőpiacra. A teljes interjú a nyomtatott rangsorban olvasható el.

A 2019 és 2021 között megjelent Figyelő Felsőoktatási Rangsor adataira is építő új kiadvány nem pusztán az elmúlt tanév, hanem egy hároméves időszak eredményeit, tendenciáit mutatva nyújt támpontokat az olvasónak az egyes képzőhelyek teljesítményéről, hogy ezzel is elősegítse a megalapozott felvételi döntést. Képzési területenként és a legnépszerűbb képzések esetében szakokra lebontva ad képet az UNI in & out 2022 az egyes képzések minőségéről, a korábbi évek ponthatárairól, a bekerülési esélyekről és a diplomaszerzés utáni munkaerőpiaci kilátásokról.

A bölcsészettudományi képzési területen évek óta a pszichológia a legnépszerűbb szak, a második helyen az anglisztika áll, a harmadik legnépszerűbb pedig az ELTE PPK-n ugyancsak oktatott közösségszervezés alapképzés. Az bölcsész képzőhelyek toplistáját országos összevetésben három éve töretlenül vezeti az ELTE PPK, így nem meglepő, ha az itt oktatott szakok mindegyikére az átlagnál több pontra volt szükség a bejutáshoz. A bölcsész alapképzést elvégzők több mint 40 százaléka mesterdiplomát is szerez, ez az arány a pszichológia alapszakon végzettek körében országosan meghaladja a 60 százalékot is. A bölcsész végzettséget szerzők közül a legmagasabb havi bruttó átlagkeresetre az ELTE PPK-n végzettek számíthatnak.

A sporttudományi képzési területen a népszerűségi listát vezető mindhárom szak megtalálható az ELTE PPK kínálatában. Rekreáció és életmód szakon, sportszervezés szakon és edző szakon is lehet tanulni az ország vezető sportos képzőhelyén, az ELTE PPK-n. A tavalyi rangsor ismeretében már nem okoz meglepetést, hogy a sporttudományi területen ismét az ELTE PPK került a rangsor élére, maga mögé utasítva a jól ismert, nagy létszámú sportos képzőhelyeket is. Bár a tanárképzést a kiadvány nem elemzi részletesen, a sporttudományi képzési terület kapcsán a testnevelő tanárképzést is a felvételizők figyelmébe ajánlja.

Végezetül: a 2021-es felvételi eljárásban, az összes szakot tekintetbe véve, országosan a pszichológia volt a második legnépszerűbb szak, melynél csak a gazdálkodás és menedzsment képzés vonzott több jelentkezőt.

PPK A RANGSOROKBAN