Együttműködés a Magyar Kézilabda Szövetséggel

2021.02.05.
Együttműködés a Magyar Kézilabda Szövetséggel

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Kézilabda Szövetség az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karával, amelynek értelmében a két szervezet a jövőben oktatási és kutatási területen is közös munkát végez.

Az oktatás területén az ELTE vállalta, hogy a testnevelő tanári képzésében kiemelt szerepet kap a kézilabdázás oktatása, a tematikát az egyetem az MKSZ szakembereivel együtt dolgozza ki, akik részt vesznek az oktatásban is. A kutatási terület a felsőoktatási intézmény Tudományos Diákkörén belül karol fel a mai kézilabdázás aktuális fejlődési és fejlesztési területeit érintő kezdeményezéseket, kutatásokat.

- A Magyar Kézilabda Szövetség eddig is több felsőoktatási intézménnyel kötött már megállapodást különböző feladatok, képzések kapcsán, szeretnénk azonban az egyetemekkel, főiskolákkal való közös munkánkat tovább szélesíteni – mondta el Horváth Gabriella, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára. – Az oktatás területén nagyon fontosnak tartjuk, hogy olyan testnevelő tanárok kerülnek ki a jövőben az ELTE-ről, akik számára a mindennapi testnevelésben munkájuk során kiemelt szerepet kaphat a kézilabda, ez a sportág tömegbázisát is növelheti, hiszen még több gyermeket tehet a sportág művelőjévé és rajongójává. Ugyanakkor a kézilabdázók számára is hasznos az együttműködés, és utat mutathat számukra, hiszen az oktatási és a kutatási terület is karrierutat jelenthet azon sportolóinknak, akik szeretnének testnevelők lenni, hiszen a számukra kedves és ismert sportág szerves része lesz a felsőoktatásnak, ami egyfajta „hazai pályát” jelent. A projektben nemzetközi szinten is elismert szakembereink vesznek részt, többek között Juhász István, az MKSZ sportakadémiai központjának vezetője és Dr. Marczinka Zoltán, az MKSZ Nemzetközi Edzőképző Központjának igazgatója.

- A PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézete az elmúlt években komoly energiát fektetett a minőségi oktatói munkába. Talán ennek is köszönhető, hogy jelentősen megnövekedett a sportszakemberképzésre jelentkezők száma és igény mutatkozott a kétszakos testnevelő tanárképzésre is. Legnagyobb örömünkre 2020. szeptemberében elindulhatott a képzés. A színvonalas oktatás egyik garanciáját a sportági szövetségekkel való együttműködésben látjuk - nyilatkozta Dr. Boros Szilvia, az Intézet igazgatója, aki bizakodva tekint az újabb megállapodásra, mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy az eddigi együttműködések sikeresek voltak, mindkét fél megelégedésére.