A sport szerepe a Covid-19 pandémia árnyékában

2021.04.07.
A sport szerepe a Covid-19 pandémia árnyékában
A világjárvány sportszektorra és testnevelés-oktatásra gyakorolt hatását járja körbe több nézőpontból az ELTE PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetének következő tanulmánykötete, amelyet Gősi ZsuzsannaBoros Szilvia és Magyar Márton szerkesztett. A sport szerepe a Covid-19 árnyékában című kiadvány az Akadémiai Kiadó gondozásában jelent meg. 

Bárdos György professor emeritus szavai a kötetről:

"Nehéz lenne vitatni azt a tényt, hogy a Covid-19 pandémia gyökeres változásokat hozott az életünkben. Nem véletlen, hiszen valamennyiünkre igaz: még sosem találtuk magunkat szembe azzal, hogy hosszú hónapokig nem lehet elvégezni a normális/hagyományos oktatómunkát, ami a sportoktatás területén sok és sokféle gyakorlati órát jelent. És mégis, valahogy meg kellett és meg kell oldani, ami alapos átgondolást és még több pluszmunkát jelent. Ez a tanulmánykötet éppen arról szól, hogy milyen meggondolások alapján milyen megoldások születtek, hogyan viszonyulnak az oktatók és a hallgatók ehhez a nem mindennapi helyzethez.

A képzési paletta sokszínűsége megmutatkozik a kötet sokszínűségében is: többféle sportág szerepel benne a kézilabdától a futáson át az e-sportig, szó esik a sportgazdaság vírus okozta átformálódásáról, benne a szponzorációval, a munkavégzés alakulásával és a társadalmi felelősségvállalással, illetve többszörösen szerepel az oktatás, különösen a testnevelés képzési problematikája is. Színes témagyűjtemény, színes kötet – nem is lehet más.

Ha megnézzük a szerzők listáját, szerepelnek köztük doktoranduszok, testnevelő tanárok, docensek és professzorok egyaránt; a vírus hatása senkit nem került el, képzettségétől és beosztásától, szakmai hátterétől, munkahelyi környezetétől függetlenül. Újabb szín, újabb adalék az intézet és társszervezetei sokéves fejlődéséhez. Most már talán jöhet egy kis rekreáció – ez is szerepel a témák között –, hogy újra (meg újra) nekiveselkedhessünk a kihívásnak, amit a Covid-19 pandémia állított elénk, és reménykedhessünk abban, hogy hamarosan újra a jelenléti oktatás veszi át a főszerepet. Addig készüljünk, elemezzük a tapasztalatokat, olvasgassuk ezt a sokszínű, sokoldalú, sok munkával készült könyvet, vitatkozzunk, kommunikáljunk, és – végre-valahára – győzzük le a pandémiát."

TARTALOMJEGYZÉK:

 • Kovács Katalin, Novák Ágnes, Bárdos György: Kézilabdaedzők pedagógiai gyakorlatai utánpótlás korú csapatoknál a Covid-19-korlátozások alatt
 • Novák Ágnes, Tarsoly-Huszár Ágnes, Kovács Katalin: Az ELTE testneveléskurzusainak oktatása a Covid-19 árnyékában
 • Mayer Krisztina: A futási szokások és a futás szociális reprezentációjának megváltozása amatőr hosszútávfutóknál a koronavírus idején
 • Gősi Zsuzsanna, Magyar Márton: Hogyan változtak szellemi és fizikai rekreációs szokásaink a 2020-as tavaszi korlátozások alatt?
 • Mikó Alexandra, Kovács Katalin: A Lábán Rudolf mozgáselemző rendszer hatékonysága gimnasztikai gyakorlatsor összeállításánál (Pilot study)
 • Tóth Dávid Zoltán, Szegnerné Dancs Henriette: A koronavírus okozta változások lehetséges hatása a szponzorációs stratégiában 
 • Zimányi Róbert G.: Nemzeti és nemzetközi kézilabda-bajnokságok végeredmény-meghatározásainak igazságossága a Covid-19 következtében
 • Kassay Lili: A Covid-kihívásra paradigmaváltások sora lesz a válasz?
 • Szabella Olivér: A Covid-19 hatása az e-sport iparágára
 • Gősi Zsuzsanna: Munkavégzés a sportszektorban a Covid-19 árnyékában
 • Tóth Dávid: A társadalmi felelősségvállalás motivációi a sportszektorban

Lektorálta: Lehmann László, Magyar Márton, Némethné Tóth Orsolya, Sipos-Onyestyák Nikoletta

A kiadvány ide kattintva elérhető a mersz.hu-n.

A SOROZAT TOVÁBBI RÉSZEI: